MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Obdelava fotografij s Photoshopom

četrtek, 25 februar 2016 12:22

V analogni fotografiji je nekoč veljalo načelo, da s pritiskom na sprožilec fotoaparata proces fotografiranja zaključiš. V dobi digitalne fotografije pa je pogosto ravno nasprotno. S pritiskom na sprožilec se fotografija šele začne... Čeprav seveda to ni čisto res, danes digitalni posnetki skoraj vedno potrebujejo še poznejšo obdelavo s takim ali drugačnim računalniškim programom. Fotografije lahko le neznatno "retuširamo", nekoliko popravimo barve, ostrino ali kader, lahko pa si privoščimo tudi pravo računalniško manipulacijo in fotografijo pravzaprav "ustvarimo" šele z računalnikom. Različni programi nam pomagajo fotografije tudi hitreje pregledovati, izbirati, primerjati, poimenovati, pripraviti za tiskanje, itd. In ker še vedno velja med poznavalci za najboljši tovrstni program znameniti Photoshop, smo pripravili delavnico obdelave fotografij s tem programom. Poleg osnovne uporabe Photoshopa se bomo seznanili tudi z uporabo urejevalnika fotografij Bridge ter programom Camera Raw, izjemno koristnim orodjem za začetno obdelavo fotografij, predvsem v formatu raw.

Zaželjeno je, da udeleženci prinesejo s seboj prenosni računalnik s katero od zadnjih verzij Photoshopa. Programe bomo namreč spoznavali predvsem na praktičnih primerih in vajah. Tečaj je primeren za začetnike, ki šele spoznavajo osnove fotografije ter njihovo obdelavo pa tudi za tiste, ki imajo nekoliko več fotografskega ali računalniškega znanja.

Bridge, Camera Raw

- značilnosti dobre fotografije in kako jo prepoznamo
- posebnosti različnih formatov slike (jpg, raw, bmp, tif..)
- pregled osnovnih funkcij programa Bridge
- uporaba programa Bridge (urejanje, izbiranje, označevanje fotografij, filtri, (pre)imenovanje, spreminjanje velikosti fotografij, projekcija fotografij...)
- pregled osnovnih funkcij programa Camera Raw
- uporaba programa Camera Raw (nastavitev beline, prilagajanje barv, svetlobne vrednosti, kontrast, pretvorba barvnih fotografij v črno-bele in njihova obdelava, vinjetiranje, gradacijski filter...)

Photoshop

- splošni pregled osnovnih funkcij programa Photoshop
- menuji, najbolj uporabni za fotografe (levels, history, histogram, actions, filtri..)
- najbolj uporabna orodja za fotografe (healing brush tool, clone tool, crop, dodge, burn tool..)
- izrezovanje primernega kadra, popravljanje perspektive
- ostrenje fotografij, odpravljanje šuma
- prilagajanje barv, obdelava ČB fotografij
- retuširanje fotografij, odpravljanje manjših ali večjih napak, nečistoč..
- osvetljevanje ali zatemnjevanje določenih delov fotografije
- naprednejše tehnike Photoshopa (priprava za tisk, maska, umetniški filtri...)

 

Delavnica bo potekala v soboto, 5. 3. ob 16. uri. 
Število mest je omejeno, obvezne prijave do četrtka, 3. 3. na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2